Denne uges chat – jul og juletraditioner:

I denne uge skal vi snakke om julen og juletraditioner. Tiden flyver afsted og vi er allerede så småt i gang med december måned. Der bliver julet i skolen, på arbejdet, i butikker og lignende. Det kan for nogen være starten på den hyggeligste måned på året, fyldt med traditioner og familiehygge. For nogen er det dog en af de værste måneder på året, som kan bære præg af sorg, ensomhed og en følelse af at det bare skal overstås. Det kan være svært at være i, når alle omkring en går rundt og er helt vildt begejstret for julen, og er uforstående overfor at man faktisk bare ikke synes at det er særligt fedt.

Når julen ikke er særlig fed.

Der kan være forskellige grunde til at julen kan være ekstra svær. Måske man har mistet et familiemedlem og det kan gøre at julen minder en om de traditioner man plejede at have med den person som man har mistet. Derudover plejer julen at være en tid hvor man samles i familien, så det kan være rigtig hårdt hvis der mangler nogen. De første par år kan det være frustrerende at vænne sig til, og man kan have en følelse af at julen aldrig bliver den samme igen. Jeg kender fra mig selv, at man kan finde ro i sorgen og huske sig selv på at det er okay, ikke at synes julen er særlig fed. Det kan være at man kan finde noget kontrol i ikke at fejre særligt meget jul, eller at ære den man har mistet ved at blive ved med at lave de juletraditioner som man plejede at lave med personen.

Følelsen af at være anderledes.

Det kan også være man har familiemedlemmer hvis rusmiddelproblemer bliver værre i julemåneden. Det kan skabe utryghed og det kan være svært at forklare til dem omkring en, som alle glæder sig til jul. Det kan betyde at man føler sig anderledes, men der er også andre som sidder med samme følelse som en selv. Det kan dog være rigtig svært at få øje på, da de fleste jo ikke vil bringe dårlig stemning. Men det kan være man finder nogen i samme situation, hvor man kan dele sine tanker og følelser omkring julen og ens situation når man har et familiemedlem med rusmiddelproblemer.

Det er helt okay, hvis man ikke synes, at julen er den bedste tid på året.

Det er i hvert fald bare vigtigt at huske på at det er okay, hvis man ikke synes julen er særlig fed og det er okay at lave traditionerne om, lige meget om man så helt dropper julen eller bare finder nogle traditioner som man finder mere tryghed i end dem man plejede at have.

 

Alt dette skal vi snakke om på torsdag. Jeg ser som altid frem til at chatte med jer 😊

De bedste hilsner,
Maja

 

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.