Denne uges chat: December – den bedste eller den værste tid på året?

De sidste mange uger har vi snakket om at åbne op overfor andre, at tale om det der er svært og at mærke sine egne følelser. I denne uge skal vi snakke om noget lidt mere konkret, nemlig december måned. Tiden flyver afsted og der begynder så småt at blive julet på arbejde, i skolen, i butikker og lignende. Det kan for nogen være starten på den hyggeligste måned på året, fyldt med traditioner og familiehygge. For nogen er det dog en af de værste måneder på året, som kan bære præg af sorg, ensomhed og en følelse af at det bare skal overstås. Det kan være svært at være i, når alle omkring en går rundt og er helt vildt begejstret for julen, og er uforstående overfor at man faktisk bare ikke synes at det er særligt fedt.

Hvorfor er julen sådan en svær størrelse?

Der kan være forskellige grunde til, at julen kan være ekstra svær. Måske man har mistet et familiemedlem, og det kan gøre, at julen kan minde en om de traditioner, man plejede at have med den person, man har mistet. Derudover plejer det at være en tid, hvor man samles i familien, så det kan være rigtig hårdt, hvis der mangler nogen. De første par år kan det være frustrerende at vænne sig til, og det kan måske føles som om, at det ikke bliver nemmere med tiden. Det kan være et udtryk for, at julen måske ikke bliver den samme som før. Jeg kender fra mig selv, at man kan finde ro i sorgen og huske sig selv på, at det er okay ikke at synes, at julen er særlig fed. Det kan være man kan finde noget kontrol i ikke at fejre særligt meget jul, eller at ære den man har mistet ved at blive ved med at lave de juletraditioner, som man plejede at lave med personen.

Når rusmidlerne forstyrrer i december.

Det kan også være man har familiemedlemmer, hvis rusmiddelproblemer bliver værre i julemåneden. Det kan skabe utryghed, og det kan være svært at forklare til dem omkring en, som alle glæder sig til jul. Det kan betyde, at man føler sig anderledes, men der er også andre som sidder med samme følelse som en selv. Det kan dog være rigtig svært at få øje på, da de fleste jo ikke vil bringe dårlig stemning. Men det kan være, man finder nogen i samme situation, hvor man kan dele sine tanker og følelser omkring julen og ens situation, når man har et familiemedlem med rusmiddelproblemer.

Det er helt ok, at julen ikke er særlig fed ..

Det er i hvert fald bare vigtigt at huske på at det er okay, hvis man ikke synes julen er særlig fed og det er okay at lave traditionerne om, lige meget om man så helt dropper julen eller bare finder nogle traditioner, som man finder mere tryghed i end dem man plejede at have.

Alt dette skal vi snakke om på torsdag. Jeg ser som altid frem til at chatte med jer 😊

De bedste hilsner,

Maja

Vil du være med i det digitale BRUS fællesskab?

Hver torsdag kl.20-21.30 kan du chatte med andre unge om det, der fylder. Der deltager altid en rådgiver og en ungementor fra ungepanelet. Det er også ungementoren, der skriver blogindlægget. Det er gratis at være med, og du kan være anonym.

Opret en bruger og se gruppen her

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.