Svært at kontrollere de negative tanker.

I sidste uge snakkede vi om at tilbringe tid med sig selv. Det er en vigtig egenskab at have, men det kan også være rigtig svært. Det vi kom frem til var, at det der kan gøre det svært at være alene, oftest er ens tanker. Når man er alene, kan det ske at de negative tanker får frit løb, og at de kan være svære at kontrollere. Det er ofte fordi at der ikke er nogen omkring os, til at distrahere os fra dem.

Tanker og følelser hænger sammen.

Så hvordan kan det mon være at de negative tanker kan være så svære at styre? Vi snakkede om at de både kan være billeder og ord. Når jeg er alene og lader tankerne flyde, hænger de billeder der kommer frem i mit hoved ofte sammen med hvordan jeg har det den dag. Hvis jeg har en dårlig dag, er der en tendens til at det kun er de dårlige billeder der kommer frem, og omvendt hvis jeg har en god dag. Tanker og følelser kan altså ofte kædes sammen. Ligesom hvis man er ude at have det sjovt med sine venner, så har man de gode tanker med sig, da man ofte hygger sig og er beskæftiget af noget man godt kan lide. Men der kan derefter komme en frygtelig følelse af tomhed når man så er alene igen.

Hvilke tanker giver vi opmærksomhed?

I den forbindelse snakkede vi om fokus på ens tanker og så følgende (korte) video:
https://www.youtube.com/watch?v=vvnVWk3D9Qw&list=PLN3b4DHEsXhW0eG9U4DGtPh8IbojDghfM&index=3&t=

Videoen illustrerer hvordan vores fokus på vores tanker er ligesom en lommelygte. Når vi lyser på en tanke, er der ikke plads til andre. Når man er ked af det, kan det ofte føles som om at de negative tanker tager al fokus og det kan derfor være rigtig svært i sådanne situationer at flytte sin lommelygte. Det handler derfor om at få identificeret: ”Hvad er det jeg gerne vil lyse på med min lommelygte og hvornår vil jeg gerne holde den slukket?”. Det kan dog være rigtig svært, og man kan nogle gange opleve at lommelygten bliver til et spotlight, som er umuligt at slukke.

Der skal også være plads til de negative tanker.

Hvordan får man så flyttet sit fokus fra de tanker som gør en ked af det? Det har taget rigtig lang tid for mig at nå dertil og det har krævet et godt stykke arbejde. Men det er muligt at få kontrol. Dermed ikke sagt at der aldrig må være plads til de negative tanker. De må bare ikke tage overhånd, og fylde så meget at der slet ikke er plads til de positive.

 

I næste chat skal vi derfor tale om at arbejde med sine tanker. I kan muligvis genkende ovenstående, og i den forbindelse ser jeg frem til at høre jeres erfaringer. Har du selv svært ved at arbejde med dine tanker? Måske du har erfaring med også at kunne kontrollere dem?

 

Jeg ser frem til at chatte med jer på torsdag!

 

De bedste hilsner,

Maja

Vil du være med i det digitale BRUS fællesskab?

Hver torsdag kl.20-21.30 kan du chatte med andre unge om det der fylder. Der deltager altid en rådgiver og en ungementor fra ungepanelet. Det er også ungementoren der skriver blogindlægget. Det er gratis at være med, og du kan være anonym.

Opret en bruger og se gruppen her

 

 

 

 

 

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.