Sidste uges chat:

I sidste uge snakkede vi om vores følelsesmæssige vaner, og I var alle gode til at dele hvad der hjalp jer bedst, når I havde brug for støtte. Vi snakkede om at der både findes de dårlige og de gode følelsesmæssige vaner, og det kan være svært at vænne sig af med de dårlige vaner og ændre dem til nogle gode. Men det kan lade sig gøre og første skridt på vejen er, at være klar over, hvilke vaner der er gode, og hvilke der er dårlige.

Hvad er en vane?

En vane er en handling man gør gentagende gange, ligesom at de fleste børster sine tænder hver morgen inden de tager i skole, og hver aften inden de går seng. Det er en handling man ikke rigtig tænker over, men som man bare gør fordi man har gjort det så mange gange. På den måde tænker man ikke rigtig over de små ting i hverdagen, man gør det bare.

Man kan i den forbindelse tænke på hjernen som en computer. Hjernen er programmeret til at gøre vores hverdag så nem for os som mulig og det hjælper vores vaner os med. Det er dog nogle gange, at man finder ud af, at nogle af ens vaner, ikke er helt gode for en. Det kan dog være ret svært at ændre dem, fordi hjernen allerede er vant til dem. Man er dog godt på vej, når man er klar over, at nogle af ens vaner er dårlige for en. Vaner er nemlig ikke kun fysiske handlinger, det kan også være tanker. Det er derfor et godt skridt på vejen, når man kan mærke, at man har lyst til at ændre en bestemt vane.

Vanens tre elementer:

En vane består af tre elementer: En trigger, en handling og en belønning.

1) Triggeren er det der får dig til at udføre handlingen.

2) Handlingen er selve udførelsen af vanen.

3) Belønningen er den mentale belønning som bliver udløst af handlingen.

Øvelse – hvis du har lyst:

I den forbindelse har jeg en lille øvelse til ugens gruppebesked. Det er selvfølgelig helt frivilligt, om man har lyst til at lave den eller ej. I forhold til vanens tre elementer, må I meget gerne prøve at skrive de tre elementer ned, af en bestemt vane som I kunne tænke jer at ændre.

Her er nogle hjælpe spørgsmål:

1) Triggeren – Hvilke triggere plejer du at få, inden du udfører handlingen? Hvor meget lægger du mærke til dem?

2) Handlingen – Hvad er det du plejer at gøre og er du klar over hvad du gør når du udfører vanen?

3) Belønningen – Får du det godt på lang sigt eller kort sigt? Hvad betyder belønningen for dig og er det muligt at du kan få samme belønning fra noget andet?

 

Jeg ser som altid frem til at chatte med jer på torsdag – vi skrives ved.

De bedste hilsner,

Maja

Vil du være med i det digitale BRUS fællesskab?

Hver torsdag kl.20-21.30 kan du chatte med andre unge om det, der fylder. Der deltager altid en rådgiver og en ungementor fra ungepanelet. Det er også ungementoren, der skriver blogindlægget. Det er gratis at være med, og du kan være anonym.

Opret en bruger og se gruppen her

 

 

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.