Sidste uges chat:

I sidste uge snakkede vi om jul og nytår, og det lyder til, at de fleste har haft en god ferie uden for meget Corona og isolation. Derudover snakkede vi om det at tilbringe lang tid med sin familie, og det ofte kan blive for meget. Det kender jeg i hvert fald selv, da man kommer ind i nogle gamle roller og til tider usunde rammer. Mit indtryk var dog, at en del af jer var gode til at sige fra og lytte til jer selv.

Det er nemmest at lytte til andre end sig selv – en tillært adfærd for at kunne overleve.

Det at lytte til sig selv (vide hvad er det, jeg vil/ikke vil,) når man kommer fra en familie hvor stof eller alkohol fyldte meget, kan ofte være svært.

Man har været vant til at lytte til andre omkring en. Især ens forældre, som har stillet krav til en og haft sagte/usagte forventninger, som har kunnet være svære at imødekomme. Når ens forældre ikke har kunnet varetage forældrerollen – pga et overforbrug af alkohol eller stof, så bliver barnet overladt til sig selv. Børn tilpasser sig altid og gør præcis det, som skal til for at sikre, at de får mest mulig kærlighed og nærvær. På den måde kommer man til at være mere opmærksom på forældrenes behov og ønsker end på ens egne. Og man lærer, at man har værdi i kraft af det.

Stå på egne ben – hvordan gør man det?

Men man når til et punkt i livet, hvor man pludselig skal stå på egne ben. Det er en situation, hvor man skal finde sin egen stemme, og hvor man ikke længere er nødsaget til at lytte til andre behov end sine egne. Dette kan være en forvirrende proces, som muligvis kræver noget læring/afkodning, idet man omstiller sig selv.

Balancen mellem egne behov og andres.

Det at lytte til andre er også et tegn på omsorg for andre mennesker, så det er bestemt ikke en dårlig ting. Men det handler om balance. Hvis man kommer til at lytte til alle dem omkring en, så overdøver stemmerne ens egen, og så kommer man til at leve sit liv på bekostning af andres behov og forventninger til en.

Hvordan finder man balancen?

Så hvordan finder man denne balance? Hvad er det der møder en når man pludselig begynder at lytte til sig selv? Og hvordan håndterer man dette?

Alt dette skal vi snakke om i chatten på torsdag

Vil du være med i det digitale BRUS fællesskab?

Hver torsdag kl.20-21.30 kan du chatte med andre unge om det, der fylder. Der deltager altid en rådgiver og en ungementor fra ungepanelet. Det er også ungementoren, der skriver blogindlægget. Det er gratis at være med, og du kan være anonym.

Opret en bruger og se gruppen her

 

De bedste hilsner,

Maja

 

 

 

 

 

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.