Sidste uges gruppechat:

I sidste uges gruppechat snakkede vi om skift i livet, og hvordan det kan påvirke ens hverdag. Skift i livet kan både være positive og negative. På længere sigt, kan de negative skift i livet dog vendes til noget positivt. Mit indtryk er, at mange af jer er gode til at bruge tid og energi på de livsskift som I oplever i livet. I forbindelse med disse skift, er det ofte at vi kommer i et nyt miljø, hvor vores adfærdsmønstre pludselig bliver anderledes. I sådanne tilfælde kan det være svært at ændre sig selv. Det kan være at man har været vant til at have rigtig meget ansvar, og at man hele tiden skulle tage hensyn til andre.

Adfærdsmønstre:

Der er både de adfærdsmønstre, som man selv udviser, men så er der også de adfærdsmønstre som dem omkring en udviser. Eksempelvis ens forældre. Det kan være man er vant til at de voksne ikke tager ansvar, og at de ikke rigtig er til stede. Det gør at man kan føle en trang til selv at tage kontrollen, og dermed selv blive den lille voksen. Det kan derfor være underligt pludseligt at være omkring voksne, som er til stede og som tager et ansvar. Det kan medføre, at man pludselig føler at man skal have en anden rolle og hvilke følelser kan det medføre?

Nyt miljø + nye roller = negative følelser:

Når man ender i et nyt miljø, hvor man pludseligt kan mærke at forskellige roller kæmper om at få plads, kan det virke helt lammende. Det kan også være rigtig frustrerende ikke at vide hvordan man skal agere, eller at føle at der er nogen som synes at ens adfærd er forkert. Det kan gøre at man bliver vred, eller ked af det, fordi man kan føle sig misforstået. Det kan være svært at navigere i de forskellige roller, som man både har med hjemmefra, men som man også har tillært sig fra andre voksne, og folk man er omkring i sin hverdag.

Jeg vil ikke ligne mine forældre:

Det kan være særligt svært, hvis man har været omkring voksne, eksempelvis forældre der har et misbrug, hvor man pludselig indser at de adfærdsmønstre man har set derhjemme, ikke er nogle som man vil have med videre. Man kan hurtigt få følelsen: ”Jeg vil ikke ligne mine forældre”. Men det kan være underligt at tænke sådan, da man jo også elsker sine forældre, og ved at de ofte også har mange gode egenskaber. Så en del af det her med pludseligt at skulle skifte rolle, kan føles som om man er fanget mellem sine forældre og hvad man har lært af dem, samt hvad det er der møder en i de nye omgivelser. Det kan være svært at navigere i, uden at føle at man taber noget af sig selv.

Hvordan finder jeg balancen? Næste uges chat

Så hvordan finder man balancen i de nye roller, uden helt at glemme de gamle? Hvordan sorterer man I hvad der er godt og skidt i sine adfærdsmønstre – uden at lade sig påvirke for meget af andre?

Alt dette skal vi snakke om i chatten på torsdag og jeg ser som altid frem til at chatte med jer 😊

De bedste hilsner,
Maja

Vil du være med i det digitale BRUS fællesskab?

Hver torsdag kl.20-21.30 kan du chatte med andre unge om det, der fylder. Der deltager altid en rådgiver og en ungementor fra ungepanelet. Det er også ungementoren, der skriver blogindlægget. Det er gratis at være med, og du kan være anonym.

Opret en bruger og se gruppen her

 

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.