Sidste uges chat: “At give udtryk for sine følelser.”

I sidste uge snakkede vi om at udtrykke sine følelser overfor andre. Hvordan det kan være svært, og grænseoverskridende, især hvis man føler at dem man snakker med, ikke forstår en. Modsat kan det være rigtig rart og befriende, hvis man så snakker med nogen som rent faktisk har forståelse for hvad man fortæller dem. Vi har før snakket om at dele det svære med andre, og hvordan det kan føles indeni.

Følelser er en mærkelig størrelse:

Følelser er en mærkelig størrelse. Det er ikke noget vi som sådan kan se, men vi kan føle dem i næsten hver situation som vi møder i vores hverdag. Nogle følelser er stærkere end andre, det kan der være forskellige grunde til. Måske skal man til en koncert, som man har set frem til i lang tid, så kan man mærke at glæden er ekstra kraftig. Måske har man en test i skolen, som man ikke glæder sig så meget til, så kan man mærke at nervøsiteten er ekstra kraftig. Følelser kommer altså i mange størrelser, og de kan både være nemme og svære.

Følelsen af sult:

Fra vi er helt små, lærer vi at forskellige situationer sætter gang i forskellige følelser hos os. Det kan eksempelvis være noget så simpelt som, at kl 12:00 ved man at der er frokost, så kl. 11.30 begynder man nok at blive sulten. Det er en følelse, følelsen af sult. Det er nok hvad man vil kalde en af de nemmere følelser, fordi man ved hvorfor man kan få en klump i maven, det er fordi man er blevet sulten og så ved man at man skal tage noget at spise for at få den til at gå væk.

En klump i maven:

En anden følelse som kan give en, en klump i maven, er hvis man eksempelvis skal til at udtrykke nogle følelser, overfor en anden person. Det kan både være hvis man skal til at udtrykke nemme eller svære følelser. Man er måske vant til at man inden da, får en klump en maven, og bliver så nervøs at man ikke tør sige det i sidste ende. Det kan være svært at identificere denne klump i maven. Det er højst sandsynlig ikke ligesom sulten, det er en klump som er svær at finde ud af, og som kan være viklet sammen af en masse andre forskellige følelser.

Følelser, tanker, handlinger og kropslig fornemmelser:

Vi har før snakket om, at man kan være bange for at udtrykke nogle følelser, fordi man er nervøs for hvordan personen man snakker med, kommer til at reagere. Man kan forestille sig alle mulige tanker, eller måske man har fortalt personen nogle ting før, hvor man ikke har fået den reaktion man havde håbet på. Hvis ikke man har erfaring med hvad der måske kommer til at ske, kan følelserne også gøre at man forestiller sig en masse ting. Især hvis man er nervøs og bange, så kan tankerne køre derudaf, og det er som om at man ikke kan få ro, før man når til det punkt hvor man ved hvad der kommer til at ske. Men ved nogle situationer kan man aldrig vide hvad der sker, før man står i situationen og kæmper imod den klump man kan have i maven.

Hvorfor er det så svært at give udtryk for vores følelser – vores næste chat:

Men den her stopklods man kan føle når man skal dele sine følelser, den her klump i maven, eller hvordan det måske ellers kan føles, hvad gemmer sig ellers i den? Det kan enten være forestillinger om hvad der måske kommer til at ske, frygten for hvordan folk reagerer eller måske noget helt tredje. Måske du/I kan genkende et eller flere elementer af ovenstående? Hvad tror du der kan være årsag til, at det i nogle tilfælde kan være rigtig svært at udtrykke sine følelser?

 

Alt dette skal vi snakke om i chatten på torsdag

Vil du være med i det digitale BRUS fællesskab?

Hver torsdag kl.20-21.30 kan du chatte med andre unge om det, der fylder. Der deltager altid en rådgiver og en ungementor fra ungepanelet. Det er også ungementoren, der skriver blogindlægget. Det er gratis at være med, og du kan være anonym.

Opret en bruger og se gruppen her

De bedste hilsner,

Maja

 

 

 

 

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.