Der kan være mange årsager til at ens forældre begynder at drikke. Mange børn oplever at deres forældre kan blive fraværende når de bliver fulde. De falder måske i søvn, tager på bar eller andre steder hen, for at kunne drikke sammen med deres medafhængige. Dette efterlader ofte børn alene, som kan sidde med en følelse af, at de er blevet fravalgt i forhold til øllen, vinen eller vodkaen. Her er det som barn eller anden relation til en misbruger, vigtigt at huske én ting: Man bliver aldrig valgt fra til trods for alkoholen, hashen eller andre rusmidler. Misbrug er en sygdom i hjernen, som man ikke kan se ligesom et brækket ben. Det er derfor svært at forstå, hvorfor ens forældre vælger at bliver ved med at være misbruger. Man får en klump i maven når man gang på gang bliver skuffet over at ens mor eller far igen er fulde, når nu man skulle på udflugt eller have en hyggelig dag derhjemme. Her er det vigtigt at huske at ens forældre er syge med et misbrug, og at det aldrig er ens egen skyld. Jeg vil derfor i dette oplæg forsøge at komme til bunds i det svære spørgsmål, man ofte stiller sig selv som barn af en misbruger: ”Jamen hvorfor stopper far eller mor ikke bare med at drikke, så han/hun kan være der for mig?”

 

Følelsernes kraft

Vi kender alle sammen til at være rigtig glad. Så får man en dejlig følelse indeni og man får lyst til at gøre gode ting og have det rigtig sjovt. Vi kender også alle sammen til at være rigtig ked af det. Når man er rigtig ked af det, får man ofte lyst til at snakke med nogen om det. Det kan typisk være ens forældre, venner eller måske ens hund. Lige meget om man er barn eller voksen kan man blive rigtig glad, eller rigtig ked af det. Når ens forældre bliver rigtig kede af det, har de også lyst til at snakke med nogen. Men nogle forældre ved måske ikke hvem de skal snakke med, når de bliver kede af det. De har ikke lyst til at snakke med deres børn om det, fordi børn skal have lov til at være børn og ikke inddrages i ens forældres problemer. Når ens forældre så bliver rigtig kede af det og får ulykkelige tanker, så har de brug for en måde hvorpå de kan flygte fra disse tanker. Derfor kan de eksempelvis vælge at begynde at drikke eller ryge hash.

 

Synlige og usynlige sygdomme

Man oplever ofte som barn at man kan blive syg med influenza, hovedpine eller anden form for sygdom. Så kan man gå til lægen og få medicin, som hjælper en med at komme ovenpå igen. Når man har influenza, er det meget synligt for dem omkring en. Så har man ofte snotnæse, man hoster og er generel rigtig sløj. Man ligger i sin seng indtil man bliver frisk igen og livet går videre. Det er hvad man kan kalde en fysisk sygdom. Her ved lægen hvad der skal gøres for at man kan blive rask igen. Det er desværre ikke lige så nemt med de usynlige sygdomme, også kaldet psykiske sygdomme. Ved psykisk sygdom er det rigtig svært at vide hvilken form for medicin man skal have, og om man overhovedet har brug for medicin. En psykisk sygdom kan eksempelvis være stress eller depression. Det er sygdomme hvor man bliver syg i ens følelser. En af disse følelser kan eksempelvis være ulykkelighed. Det er ofte at ens forældre ikke kan finde ud af, hvor de skal placere sådan en følelse. Man kan i den forbindelse forestille sig at der sidder små sår i hjernen. Det er her hvor ens forældre er syge i følelserne, når de er rigtig kede af det. Så bruger de alkoholen som små plastre, på alle de steder hvor det gør ondt i hjernen.

Hvordan er man syg i sine følelser?

Den mest kendte sygdom i ens følelser er depression. Depression kategoriseres som en psykisk sygdom og kommer til udtryk ved at man hele tiden er nedtrykt. Man har ikke rigtig lyst til noget og har ingen interesse for ens almindelige gøremål. Man har nedsat energi og er mere træt end normalt. Depression er en sygelig tilstand. Hvis ens forældre har en depression, er det ikke fordi de er dovne eller ikke kan tage sig sammen. Man oplever måske at de ting som før gjorde ens forældre glade, nu ikke har samme effekt. Ens forældre kan virke helt tomme for glæde og energi – men det er ikke nogens skyld. Udover sygdommen i deres følelser. Men hvorfor er det så at nogen får depression? Det kan være af flere forskellige årsager. Nogle mennesker får det pga. at de mangler et stof i hjernen kaldet serotonin. Serotonin er det stof i hjernen som forbindes med veltilpashed og lykke. Hvis man mangler dette stof, har man større risiko for at få depression. Særligt hvis der også sker voldsomme hændelser i ens liv, såsom at blive fyret fra sit job eller at blive skilt fra sin mand eller kone.

 

Det er aldrig din skyld

Det er vigtigt at huske på at når ens forældre er kede af det, så er det ikke ens egen skyld. Min mor blev eksempelvis rigtig ked af det da min mormor døde. Min mor var så ked af det og hun havde ingen at snakke med. Så begyndte hun at drikke i stedet for at søge hjælp hos sin læge. Som barn skal man huske på, at det aldrig er ens ansvar at tage sig af sine forældre. Det er forældrene der skal tage sig af barnet. Når ens forældre er rigtig kede af det, kan de derfor altid få hjælp af deres læge. Så kan de få muligheden for at snakke med en psykolog. Men for mange forældre kan det være rigtig svært at tage dette skridt. Det er altså ens forældres eget ansvar at få søgt hjælp og snakke med andre voksne.

 

Du bliver aldrig valgt fra

Det er også vigtigt at huske på at man som barn eller anden relation til en misbruger, aldrig bliver valgt fra. Når ens mor eller far drikker, er det fordi han/hun er syg. Ligesom når man selv har influenza og ligger i sin seng med snotnæse og ondt i hovedet. Så kan man ikke tage over til sin ven eller veninde og lege. Det er ikke fordi man har lyst til at blive liggende hjemme i sin seng, i stedet for at lege med sin veninde. Det er simpelthen fordi man ikke kan pga. at man er syg. Det er bare nemmere at forstå med de fysiske sygdomme som influenza. Anderledes er det med de psykiske sygdomme som depression. Når ens forældre drikker eller tager andre rusmidler, så er det ikke fordi de fravælger deres børn. Forældre med misbrugsproblemer er syge i deres følelser og det kan være rigtig svært for dem at finde ud af hvordan de kan blive raske. Når ens forældre drikker, er det ligesom når man ligger i sengen med influenza. Forældre vil hellere være sammen med deres børn, men de bliver nødt til at vente indtil de bliver raske. Det kan bare være rigtig svært for dem at finde ud af, hvordan de kan blive raske. Det er derfor at ens forældre kan drikke i rigtig lang tid. Heldigvis når de fleste forældre til et punkt, hvor de finder ud af hvordan de kan blive raske. Til den tid, så er de klar til at tage sig af sine børn og lege med dem igen. Så det er igen vigtigt at understrege, at man som barn eller anden relation til en misbruger ikke bliver valgt fra. Da det aldrig er barnets skyld når deres forældre bliver syge.

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.