Hjælp til at forstå sig selv – i de tider som kan være særligt svære

Bøger:

Til de ældre børn:

Svend Brinkmann: ’Stå fast’. Svend Brinkmann er professor i psykologi på Aalborg universitet. I sin bog ’Stå fast’ præsenterer han sit eget bud på en 7 trins guide, der er et opgør med tidens udviklingstvang.

https://www.bog-ide.dk/produkt/142549/svend-brinkmann-sta-fast-haeftet/2120589?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5cUVMuhw5acnU7HlLYmsD8wGQ0GgIrzFYfZV1KTFRe4mPH8ZvFw0RQaAn-rEALw_wcB&gclsrc=aw.ds,aw.ds

Lotus Turèll: ’Hemmeligheder for pige’. Lotus Turèll er barn af misbrugere. Bogen er en selvbiografi hvor Lotus Turèll sætter ord på barnets grundlæggende mistrivsel, når de voksne i hjemmet ikke er til stede. Hun fortæller hvilke senfølger dette kan give som voksen, og hvordan hun selv er kommet fri af dem.

https://www.bog-ide.dk/produkt/715789/lotus-maria-turell-hemmeligheder-for-pige

Marie Brixtofte – Barn af en alkoholisk far. Hun har skrevet flere bøger, fremhævet er:
– ’Bolsjefilosofi og andre leveråd’. Bogen omhandler den usynlige rygsæk vi alle bærer rundt på, fyldt med vores livserfaringer. Hvordan vi har ansvaret for denne, selv om den er blevet pakket af vores forældre og forfædre. Vi valgte ikke selv hvad der blev pakket ned i rygsækken, men vi vælger selv hvordan vi vil bruge det der ligger i den.

https://www.bog-ide.dk/produkt/5314838/marie-brixtofte-bolsjefilosofi-og-andre-leverad?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5cuVjYZHzeqlI5itis0OmUcR4wBOQxYVW46FxLrB8Uscgny-itD4b0aAqKuEALw_wcB&gclsrc=aw.ds,aw.ds

Katrine Quorning: ”Flaskebarn – Minder fra en rødvinsplettet opvækst”. Bogen er en grafisk roman om at vokse op i et hjem med alkoholmisbrug. Med tegninger og ord bliver der sat fokus på betændte emner, som generelt ikke har en tydelig stemme i samfundsdebatten. De emner man kan gå med selv, som kan være svære at snakke, er man altså ikke alene om. Det giver bogen et billede af.

Her er mulighed for at låne den:

https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A47318076

Køb den her:

https://www.bog-ide.dk/produkt/4717318/katrine-quorning-flaskebarn

 

Til de yngre børn:

A. Milne: ”Peter Plys”. Klassiske fortælling om Peter Plys, Jakob og alle de andre venner i tusindmeterskoven.
https://www.bog-ide.dk/search?Search=peter%20plys

Katrine Quorning: ”Anton bekæmper corona”. Bogen handler om en dreng ved navn Anton, som har besluttet sig for at bekæmpe corona. Men hvordan gør man lige det? Det finder Anton ud af og forklarer og deler sine erfaringer. (Kan læses som e-bog gratis på følgende link: https://sites.google.com/view/katrinequorning/b%C3%B8ger?authuser=0)

Gitte Winter Graugaard og Stine Hæk: ’Monstermanualen – til børn med mange bekymringer’. I bogen møder man Simone på ti år, som har angst, og hører hvordan hun øver sig i at være modig.

https://roomforreflection.dk/produkt/monstermanualen/

Claes Movin: ’Er jeg god nok?’. Bogen handler om Nora og Andreas. De er begge to bange for at lave fejl. Nogle gange bliver de forskrækket og kede af det. Men de øver sig også i at gøre noget nyt eller i at turde at lave fejl. Og så bliver de dygtigere.

https://www.bog-ide.dk/produkt/458444/anne-vibeke-fleischer-er-jeg-god-nok-haeftet/2285953?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5cmqCtxPizhb0kCk9DUvxXPKYy7W04OrwaJgPuLfUYKppCV1ufHXB4aAkwXEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Anne Lilmoes: “Den værste hemmelighed.” En samling historier om børn, der er vrede, flove og ked af det, fordi de voksne drikker. Og historier om familier, som har lært at alkoholisme er en sygdom, som man kan gøre noget ved. Kan lånes gratis på e reolen:

https://ereolen.dk/ting/object/870970-basis%3A53230032

Podcasts:
Alle podcasts kan findes på podcast app’en ’Podcasts’ til IPhones.

Hvis ikke du har en IPhone kan du følge links nedenfor. 

Til de ældre børn:

’Mindwork: Hjernen på overarbejde’. Et podcast af to psykologer som undersøger hjernens forskellige funktioner.

https://www.podbean.com/podcast-detail/2zwcy-775a6/Hjernen-p%C3%A5-overarbejde-Podcast

’En rødvinsplettet barndom’. Podcastet omhandler Katrine som fortæller om sin barndom, med en alkoholiseret forælder. Man kan genkende flere af de ting hun fortæller, og det får en til ikke at føle sig alene.

https://www.dr.dk/radio/p1/en-roedvinsplettet-barndom/en-roedvinsplettet-barndom-1-4-hemmeligheden

’P3 Tabu – Barn af en alkoholiker. Skål min skat’. Simone fra vores eget ungepanel er i p3 for at tale om sin barndom, som barn af alkoholiker.

https://www.dr.dk/radio/p3/tabu-pa-p3/tabu-barn-af-en-alkoholiker-skal-min-skat

’RadioPsykologerne’. Podcastet er en psykolog-brevkasse der tager psykologiske dilemmaer og problemer op i forhold til unges psykiske sundhed.

https://www.podchaser.com/podcasts/radiopsykologerne-1025950

 

Til de yngre børn: 

Alene’. Podcastet er til alle dem, der har følt sig alene. Værten vil gennem samtaler med unge mennesker og rollemodeller, tale om de erfaringer de har gjort sig med at håndtere følelsen af at være alene.

https://open.spotify.com/show/21SFBHf7c3JqC7Swcn224Q

’Corona for børn’. Nyheder fra børn midt i en Corona-epidemi. Godnathistorier om bamsen Geo. Rolige og søvndyssende lyde og historier som både er spændende og trættende. De hjælper en med at falde til ro.

https://open.spotify.com/show/6MpiIlC9tJg6Vko3E0EIPC

’Deep sleep sounds’. En podcastserie som hjælper dig til at falde til ro. Den indeholder forskellige naturlyde og musik.

https://open.spotify.com/show/08OoufgDXbghIZdJsM5dtm

 

Film:

Til de ældre børn:

’Systembryder’. En socialrealistisk film. Historien om Benne, en 9-årig pige, som er meget udadreagerende grundet omsorgssvigt og traumer. Den beskriver en række vigtige emner man bekæmper med, som barn af misbruger. Det giver en god forståelse fra en objektiv synsvinkel.

https://streamingguide.kino.dk/film/systembryder

’Lad mig falde’. En barsk, stærk film om hvad misbrug før ved mennesker. Man følger en 15-årig islandsk pige som kommer ind i et fællesskab præget af stoffer. Man får igen et objektivt syn på, hvad misbrug kan forårsage for unge mennesker.

https://fjernleje.filmstriben.dk/film/9000005321/lad-mig-falde

 

Til de yngre børn:

Disney Pixar: ’Sjæl’. Denne film omhandler hvorfor livet på jorden er noget helt særligt. Med udgangspunkt i hovedkarakteren Joe, behandler filmen hvad det er der gør dig til dig.

https://www.disneyplus.com/da-dk/welcome?&cid=DSS-Search-Google-71700000078596724-&s_kwcid=AL!8468!3!494663143852!b!!g!!%2Bsj%C3%A6l&gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5dWia499LCZauULCOVnSLrrCCJQ1aNjtSrpviebXcdw_D_Q1YpoLSwaAnqGEALw_wcB&gclsrc=aw.ds

Disney Pixar: ’Inderst inde’. Filmen handler om barnet Riley som flytter til en ny by. Der sker derfor en stor forandring og Riley har selskab af alle sine følelser. Filmen udforsker disse følelser og lærer en at forstå hvorfor og hvornår man reagerer med både: Glæde, frygt, vrede, afsky og tristhed.

https://viaplay.dk/store/inderst-inde-2015?gclid=Cj0KCQiAyJOBBhDCARIsAJG2h5c7ljf74gmh_ueoV05JMlGubHbETeLKhF5FHjETPoPfG8Ru3uqrkwMaAho3EALw_wcB&gclsrc=aw.ds

 

 

Skrevet af Stafetblogger

Blog Stafetten er BRUS's blog, hvor unge skiftes til at skrive ind om deres liv i familier med rusmidler.